Möt Eric M Runesson - nytillträtt justitieråd som snart väljs in i Svenska Akademien

Han är en kunskapstörstande ”nörd” som var dålig i skolan men som gärna vandrade i skogen. Möt Eric M Runesson – nytillträtt justitieråd som snart väljs in i Svenska Akademien.

Han är en kunskapstörstande ”nörd” som var dålig i skolan men som gärna vandrade i skogen. Som tonåring drabbades han av August Strindberg, särskilt ”Inferno”. Han har skrivit en lärobok vars titel anspelar på Machiavellis ”Fursten” - som knappast brukar associeras med det kärleksbudskap som han emellanåt tillämpar i förhandling och medling som hittills stått i centrum i hans yrkesliv. Möt Eric M Runesson – nytillträtt justitieråd som snart väljs in i Svenska Akademien.

vjs-nyheter-mot-eric-m-runesson

Ett rätt hyggligt år rent karriärmässigt med andra ord.

-Det är särpräglade omständigheter. Vad jag tänker; håll serven, säger han lakoniskt.

Regnet ligger i luften samtidigt som ett svårmodigt höstmörker faller in över Nytorget i Stockholm. Karnov Nyheters utsände och Eric M Runesson tar tillflykt till ett närbeläget café. Vi beställer var sin juice. Tiden är knapp, han är plötsligt en man i ropet, media rycker i honom. För någon vecka sedan offentliggjordes det att han (tillsammans med poeten Jila Mossaed) har valts in i Svenska Akademien. Under en tid har han därmed tilldelats en av huvudrollerna i det intrikata relationsdrama som Akademien numer är förknippat med – som befästs ytterligare av den omständigheten av att han sedan i maj i år haft uppdrag att medla i samma organisation. Just den rollen vill han dock inte säga något om.

Han föddes knappast med silversked i mun. Uppväxten i Farsta utanför Stockholm, med två äldre bröder och en ensamstående mamma, präglades av ”tighta ekonomiska förhållanden”. Pappa Rune gick bort i unga år. Han ger ett lågmält och eftertänksamt intryck. Orden väljs med den största omsorg, allt annat vore förstås överraskande.

-Jag gissar att jag fått en gnutta maskrosbarn i mig någonstans.

På ett ytligt plan kan man förledas att tro att hans namn speglar hans egen klassresa. Som barn lydde han nämligen till det tämligen ordinära namnet Erik Andersson – Erik heter han fortfarande enligt folkbokföringen – innan han 1992 bytte efternamn i samband med giftermål. M:et står för mellannamnet Michael.

-Efternamnet blev till som en kompromiss då ingen skulle behöva ta den andres namn. Namnet låg nära till hands som följd av patronymikon-regeln (pappa hette Rune). Vi stannade för det efternamnet, vi tyckte det var distinkt. Erik blev Eric från sjunde klass då jag tyckte det var snyggt. Jag ska ändra det i folkbokföringen, det har inte kommit mig för bara.

Han var långt ifrån någon stjärna i skolan, och beskriver sig själv som en intressedriven ”nörd” som ägnade mycket tid åt fältbiologi och fågelskådning ute i skogarna istället för skolarbete. Ett intresse han fortfarande bejakar, han påstår sig vara ”hyfsad” på att identifiera fågelarter.

-Jag kommer inte från något akademikerhem. Det fanns inga förväntningar på det. Jag var ganska dålig i skolan ända upp till gymnasiet. Jag mognade väl sent. Jag var intresserad av andra saker än det vi sysslade med i skolan.

Efter gymnasiet bestämde han sig för att läsa idé- och lärdomshistoria i Lund. Han skulle bli författare inom det eller filosofi. Men sen blev det juridik.
-Det fanns ett samhällsintresse i grunden, och jag förstod att juridiken är viktig för samhällsfrågor. Sen var det också uppenbart att det här fanns möjlighet att försörja sig, att man kan få jobb, det var ju svårare att hitta en försörjning som idé- och lärdomshistoriker....
Vill du läsa hela intervjun kan du ladda ner den i sin helhet här.


/ Petter Svensson
Petter ansvarar för tjänsterna Karnov Nyheter och Karnov kommun

Lämna en kommentar